Kambing Bakar Madu |
Bahan
1kg daging kambing
60gm halia
2 batang serai
40gm lengkuas
5 ml madu lebah
100gm bawang merah
60gm bawang putih
garam
gula
Cara
1. Gaulkan kesemua bahan yang telah dikisar bersama daging kambing
2. Perapkan selama 20 - 30 minit
3. Panaskan ketuhar dan bakar selama 25 minit sehingga empuk
4. Hdangkan bersama air asam.
Sumber : Majalah NONA, Julai 2007
Resipi Puan Farah anis
kambing Bakar masak kari berempah
500 gm daging kambing(yang sudah dibakar siap)
2 ulas bawang putih (kisar)
4 ulas bawang merah (kisar)
2 kulit kayu manis
2 bunga lawang
Sedikit garam dan gula dan gula pasir
Panaskan minyak di dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah bersama kulit kayu manis dan bunga lawang hingga ia keperangan.masukkan kari daging dan kacau hingga naik bau,masukan air.selepas tu tu barulah dimasukan daging yang telah dibakar tadi,tutup periuk.Tambah air jika perlu.Biar hingga daging empuk.Akhir sekali masukan garam dan gula pasir.
Resipi ni sendirian bhd. hehe....kalau nak try boleh juga dijamin suami akan tersenyum manja2 gitu...hehehe...
selamat mencuba.....
aslakm..
0 comments:
Post a Comment