ketam masak merah..ketam murah kat Borneo...sabah bah tu....

Tuesday, January 25, 2011


ketam tu kalau nak sedap goreng sampai merah tapi jangan sampai kering nanti isi jadi kecut(hehe..pengalaman sendiri)


Bahan-bahan ( untuk empat org makan )

  • 4 ekor ketam
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 10 tangkai cili kering
  • 4-5 helai daun limau purut
  • 3 batang serai diketuk
  • 1 cawan air
  • garam dan gula secukup rasa
  • minyak untuk menumis

Cara-cara

  1. Kisar bawang dan cili kering. Boleh masukkan 1 camb minyak masak untuk lumatkan cili kering.
  2. Tumis bahan yang dikisar sehingga betul2 garing.
  3. Masukkan air, daun limau purut, serai, gula dan garam serta ketam. Masak sehingga pekat.
  4. masukan ketam yang telah digoreng terlebih dahulu
  5. sedia untuk dihidang.

Selamat mencuba..resipi koleksi ini. Puan farah Anis punya koleksi sendiri,(hehe..sialah tu kunu) kalau nak makan ketam puas-puas bolehlah pergi ke tanah Borneo (sabah) ....hehe disabah ketam memang murah berbanding kat semenanjung ni.....tahun lepas kat tepi jalan kat telipok kk ,sekilo baru rm8,00 ada diskaun lagi tu ada free lagi...hehehe memang berbaloi....




0 comments:

Post a Comment

Dapur Kak Anis Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino